Nesnelerin interneti, kendi IP adreslerine ve sensörlerine sahip cihazların, birbirleriyle bir ağ üzerinden iletişim kurabilmelerini ve sahip oldukları bilgileri analiz ederek eş zamanlı daha akıllı kararlar alabilmelerini sağlayan bir paradigmadır. Nesnelerin interneti dünyasında insanlar arası komutların ve hatta insan-bilgisayar arası etkileşimin rolü minimize edilmektedir. Nesnelerin interneti sayesinde cihazlar birbirleri ile iletişim kurarak gerekli uyarıları yapma ve kararları alma konusunda proaktif davranabilecekler.
Telefonlardan, kahve makinalarına, aydınlatma sistemlerinden, giyilebilir cihazlara kadar aklınıza gelebilecek her türlü aygıt bu gruba dâhil olacak. Hatta makinaların belirli parçalarına kadar; örneğin bir uçağın jet motoru veya bir petrol sondaj kulesi. Bugün evlerimizde kullandığımız Smart televizyonlar, Amazon Alexa, Apple Watch gibi tüm cihazlar şimdiden nesnelerin interneti teknolojisinde olup birer IoT cihazı sayılabilir.
Endüstriyel kullanım alanları ve katkısı ise tahmin edilebileceğinden bile fazla. En basit haliyle, üretimde çalışan bir robotik kol etrafındaki sensörler sayesinde bir çivinin gereken optimum düzeyden gevşek olduğunu, üretim bandında çalışan bir insana göre çok daha hızlı algılayabiliyor ve gerekli müdahalede bulunabiliyor. Nesnelerin interneti teknolojisinin sağladığı en önemli katkılar uzaktan ve gerçek zamanlı izleme, yüksek hassasiyetli otomasyon ve ortam koşullarına hızlı adapte olabilme. Tüm bunların yanında IoT güvenliği de önem arz etmektedir.
IoT Kullanım Alanları Nelerdir?
Nesnelerin interneti nerelerde kullanılır diye sorulunca ilk akla gelen fabrikalar, şehir sistemleri ve akıllı ev sistemleri olarak üç ana IoT alanı bulunmaktadır.- Endüstri 4.0
- Akıllı Ev Sistemleri
- Akıllı Şehirler
Nesnelerin İnterneti Nasıl Çalışır?
Nesnelerin interneti , daha hızlı ve bağlı veri aktarımıyla tüm cihazların akıllanması sürecidir. IoT projeleriyle ile beraber tabi ki data (veri) konusu da büyük önem kazanıyor; tabiri caizse nesnelerin interneti teknolojisi bir araç ise, bu aracın yakıtı da “data”. Her türlü senaryoya karşı veriler yüklenmiş olan cihaz, sadece bu verilere göre aksiyon almakla kalmaz aynı zamanda hareketleri ile yeni veriler yaratmaya ve öğrenmeye devam eder. Nesnelerin interneti teknolojisine sahip cihazların oluşturduğu yüksek miktarda verilerin anlamlandırılması için yapay zekâ teknolojisinin gerekliliği kaçınılmaz. Bu veriler sayesinde cihazların doğru aksiyonu alabilmesi için bu iki teknolojinin beraber çalışması lazım. Bu sayede sadece birbirine bağlı cihazlar değil aslında birbirine bağlı “akıllar” ortaya çıkar. Nesnelerin interneti uygulamaları, veriler ve bu verilerin aktarıldığı ağlardan oluşuyor. Kuvvetli ağlar sayesinde verilerin kesintisiz ve eksiksiz biçimde aktarılması bu teknolojinin doğru çalışması ve güvenilir olması için çok önemli. Hayatımıza dokunan kartlı geçiş sistemi, güvenlik CCTV sistemi ve telefon sistemleri gibi farklı altyapı sahip birçok teknolojide yapay zekanın ve şeylerin internetinin olumlu yönde etkisi olacaktır. Akıllı bina ve akıllı ev uygulamaları daha da yaygınlaşarak Iot Türkiye ekosisteminin gelişimine katkıda bulunacaktır.IoT Faydaları Nelerdir?
İnternet of Things olarak da geçen IoT teknolojisiyle birçok kullanım alanları maddi ve operasyonel olarak avantajlar sağlamaktadır. IoT faydaları:- Endüstriyel tesislerde iot kullanımıyla cihaz ve makinelerin verimlilikleri ve enerji tüketimleri optimize olmaktadır.
- Operasyonel iş süreçleri açısından zaman ve akışlar verimli hale gelmektedir.
- İş zekası uygulamalarıyla entegre çalışarak Iot, iş kararlarında önemli katkıda bulunmaktadır.
- Farklı birimlerin ve departmanların daha uyumlu çalışması sağlanır.